top of page

To Ουαλικό ‘’It’s coming home’’, που όντως έρχεται σπίτι


Ο τίτλος δεν είναι για να σας τραβήξουμε την προσοχή αλλά είναι όντως αλήθεια. Προφανώς δεν μιλάμε για το ίδιο το ποδόσφαιρο αλλά για… ένα καπέλο. Όχι όμως ένα τυχαίο καπέλο αλλά το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό καπέλο στην ιστορία του Ουαλικού ποδοσφαίρου.

Από το 1886 στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ένας παίχτης εκπροσωπούσε τη χώρα του, σε κάθε αγώνα που εκπροσωπούσε την εθνική του, του δινόταν και ένα καπέλο με το σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και τη χρονιά του αγώνα. Για αυτό το λόγο μάλιστα όσοι διαβάζετε αγγλικές σελίδες θα έχετε παρατηρήσει πως όταν μιλάνε για συμμετοχές με την εθνική ομάδα αναφέρονται στον όρο ‘’International caps’’.


Το καπέλο της εικόνας λοιπόν όπως βλέπετε έχει το σήμα της Ουαλικής ομοσπονδίας και τη χρονιά 1905. Πιο συγκεκριμένα αυτό το καπέλο ήταν του τότε επιθετικού των Stoke και Εθνικής Ουαλίας, Walter Watkins και το ματς Ουαλία - Σκωτία που έληξε με 3-1, με τον Watkins μάλιστα να σκοράρει σε αυτό το ματς. Το ματς αυτό ήταν το 7ο από τα συνολικά 10 που πήρε μέρος με την εθνική του ομάδα ο Watkins.


Ο Walter Watkins από φωτογραφία της εποχής


Το συγκεκριμένο καπέλο μέχρι και σήμερα ήταν με την οικογένεια του Watkins στο Brisbane της Αυστραλίας αλλά όπως είπαμε ‘’It’s coming home’’, καθώς η οικογένεια του αποφάσισε να το στείλει πίσω στην Ουαλία με σκοπό να φιλοξενηθεί στο μουσείο ποδοσφαίρου της Ουαλίας στο Wrexham.


Με τα δεδομένα που γνωρίζει η Ουαλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το συγκεκριμένο καπέλο είναι το αρχαιότερο από όσα έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα συνεπώς πλέον μιλάμε για ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του μουσείου.


Αν λοιιπόν ζείτε στην Ουαλία ή κάποια στιγμή βρεθείτε στο Wrexham, περάστε και μία βόλτα από το μουσείο ποδοσφαίρου της χώρας. Άλλωστε πλέον ξέρετε και ένα έκθεμα και την ιστορία πίσω από αυτό🍺

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page