top of page

Η αγάπη των Ιρλανδών για τον Jack Charlton

Όσοι παρακολουθήσατε χθες ματς της Premier League, θα παρατηρήσατε πως οι ομάδες τίμησαν τον Jack Charlton, έναν από τους 11 ήρωες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966.

Ο μεγάλος αδελφός του Bobby Charlton ήταν ένας αρκετά γνωστός και επιτυχημένος ποδοσφαιριστής. Πέρασε όλη του τη καριέρα στη Leeds με την οποία κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Για την ακρίβεια, ένα πρωτάθλημα, ένα FA Cup, ένα League cup, ένα σούπερ καπ, δύο Κύπελλα εκθέσεων καθώς και ένα πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας.


Ο Charlton μετά το πέρας της καριέρας του ασχολήθηκε με τη προπονητική και ανέλαβε τις Middlesbrough, Sheffield Wednesday, Newcastle καθώς και την εθνική Ιρλανδίας από το 1986 μέχρι το 1996. Η πιο επιτυχημένη στιγμή όμως στην προπονητική του καριέρα ήταν η παρουσία της Ιρλανδίας στο Mundial της Ιταλίας το 1990. Σε εκείνη τη διοργάνωση η (άσημη ποδοσφαιρικά μέχρι τότε) Ιρλανδία, έφτασε μέχρι τα Προημιτελικά όπου και αποκλείστηκε από την οικοδέσποινα Ιταλία. Να σημειωθεί πως ο Charlton (παρότι ήταν Άγγλος, άρα και Προτεστάντης) συνάντησε με όλη την εθνική Ιρλανδίας τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στο Βατικανό.

Ο Charlton με λίγα λόγια θεωρείται ο άνθρωπος που έβαλε την Ιρλανδία στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, μια χώρα στην οποία ακόμα και σήμερα το ποδόσφαιρο δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα. Οι Ιρλανδοί τίμησαν τον Charlton όταν αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα, δίνοντάς του την Ιρλανδική υπηκοότητα (κάτι που κάνουν πολύ σπάνια), το κλειδί της πόλης του Δουβλίνου, τον έκαναν επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Limerick, ενώ έφτιαξαν και ένα άγαλμα προς τιμήν του στο αεροδρόμιο του Cork.

Είναι πολύ σπάνιο ένας άνθρωπος να έχει τόσο μεγάλη επιρροή σε μια χώρα. Ειδικά όταν κατάγεται από μια χώρα με την οποία το παρελθόν ήταν αιματοβαμμένο.

Εμείς λοιπόν σήμερα κερνάμε μια Ιρλανδική μπύρα στον Jack Charlton. RIP!🍺

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page