top of page

Η υπέροχη φιλία των οπαδών της Middlesbrough για την εθνική της Βόρειας Κορέας

Στο Μουντιάλ του 1966, οι Άγγλοι έζησαν την πιο σημαντική ιστορία στη ποδοσφαιρική τους ζωή, αφού έγιναν πρωταθλητές κόσμου στην έδρα τους. Αυτό όλοι λίγο πολύ το γνωρίζατε.

Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζατε, είναι το ότι οι οπαδοί της Middlesbrough FC δέθηκαν και έγιναν οπαδοί της εθνικής ομάδας της Βόρειας Κορέας!


Η ιστορία έχει ως εξής. Η Βόρεια Κορέα ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της Ασίας στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο και το πρόγραμμα κανονίστηκε έτσι ώστε να δώσει όλα της τα ματς στο Ayresome Park (γήπεδο της Middlesbrough έως το 1995 όπου αντικαταστάθηκε από το Riverside).

Οι πολίτες του Middlesbrough δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι από όλες τις ομάδες του τουρνουά θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν κυρίως μόνο τα ματς της Βόρειας Κορέας, πόσο μάλλον μετά την ήττα τους με 3-0 από τη Σοβιετική Ένωση στο πρώτο ματς. Το δεύτερο ματς απέναντι στη Χιλή όμως, έληξε 1-1 και το γκολ της ισοφάρισης στο 88' από τους Βορειοκορεάτες πανηγυρίστηκε αρκετά στην εξέδρα.

Το τρίτο ματς θα γινόταν απέναντι στην παντοδύναμη Ιταλία. Οι Βορειοκορεάτες όμως προηγήθηκαν με τον θρύλο Pak Doo-ik στο 42' και άντεξαν μέχρι το τέλος. Πήραν τη νίκη, την πρόκριση αλλά και την αγάπη των φίλων της Boro όπου είχαν γίνει φανατικοί μαζί τους! Τόσο φανατικοί, που 3500 από αυτούς ταξίδεψαν στο Liverpool για να παρακολουθήσουν τον προημιτελικό με την Πορτογαλία! Η ομάδα του Eusebio κέρδισε μεν με 5-3 (ο Eusebio έβαλε 4 γκολ) όμως εκείνοι που στο τέλος αποθεώθηκαν ήταν οι παίκτες της Βόρειας Κορέας.

Η φιλία αυτή με τα χρόνια πάγωσε, όμως μέσω ενός ντοκιμαντέρ που γύρισαν δύο Άγγλοι δημοσιογράφοι το 2001, η φιλία αναζωπυρώθηκε για τα καλά. Τόσο που η ομάδα της Middlesbrough σε συνδυασμό με την πόλη, αποφάσισαν να πληρώσουν τα έξοδα για να φιλοξενήσουν για μια ακόμα φορά τους εν ζωή ήρωες εκείνης της ομάδας! Το ντοκιμαντέρ παίχτηκε στο σινεμά της πόλης ώστε να το δουν οι παίκτες, ενώ η σημαία της Βόρειας Κορέας κυμάτιζε στο δημαρχείο της πόλης. Επιπλέον, οι παίκτες έκαναν την εμφάνισή τους στο Riverside στον αγώνα Middlesbrough - Leeds όπου αποθεώθηκαν από το κοινό.

Μια παράξενη, απρόσμενη, αλλά ταυτόχρονα υπέροχη και ρομαντική φιλία ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους. Το ποδόσφαιρο που αγαπάμε σε όλο του το μεγαλείο.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page