top of page

Πως το τέρας του Λοχ Νες ένωσε Celtic και Rangers

Το Old Firm ήταν το πρώτο ντέρμπι ομάδων που αναλύσαμε στη παλιά μας στήλη Derby Wednesdays (https://www.thepubtales.com/post/derby-wednesdays-old-firm ) καθώς και το νούμερο ένα ντέρμπι στο podcast που είχαμε κάνει σχετικά με τα μεγαλύτερα ντέρμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο (https://open.spotify.com/episode/3GJitiUSn4ASRgGGPpZdx3?si=81ce854f7a964ec7 ). Γνωρίζατε όμως πως για μια και μόνο φορά οι ομάδες της Celtic και της Rangers αγωνίστηκαν μαζί στην ίδια ομάδα;



Βρισκόμαστε στο έτος 1933. Τότε η Inverness Caledonian Thistle έκανε κάτι πρωτοποριακό για το Σκωτσέζικο ποδόσφαιρο. Έβαλε στο γήπεδο της φώτα για τη νύχτα. Το Inverness βρίσκεται αρκετά βόρεια στη Σκωτία και τον χειμώνα νυχτώνει από τις 4 το απόγευμα, οπότε τα φώτα έδωσαν μια λύση στο πρόβλημα της ώρας της διεξαγωγής των γηπέδων. Ο κόσμος ήταν πολύ ενθουσιασμένος με αυτήν την νέα τεχνολογία και το γήπεδο γέμιζε συνέχεια για να δουν αγώνες τη νύχτα.


Δύο μήνες αργότερα, ένα ζευγάρι που οδηγούσε δίπλα από τη λίμνη Λοχ Νες αποκάλυψε στην αστυνομία πως είδε στη λίμνη ένα τεράστιο πλάσμα. Οι αρχές πίστεψαν το ζευγάρι και κινητοποιήθηκαν αρκετά για να το πιάσουν. Μάλιστα ανακοίνωσαν πως θα δώσουν 20.000 λίρες (σημερινά χρήματα 1,24 εκατομμύρια) σε όποιον καταφέρει να το πιάσει. Για να βοηθηθεί το έργο των αρχών, αλλά και των κυνηγών, αποφασίστηκε να γίνει εγκατάσταση των νέων φώτων του γηπέδου της Inverness στη λίμνη! Οπότε το γήπεδο έμεινε ξανά χωρίς φώτα.


25 χρόνια μετά, δύο αδέλφια αποφάσισαν να πληρώσουν τον δήμο και να ξαναπάρουν τα φώτο στον τόπο που ήταν αρχικά, δηλαδή στο γήπεδο της Inverness. Για να γιορτάσει την επιστροφή των φώτων, η ομάδα αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα απέναντι στη μικτή Celtic-Rangers! Παρότι οι σχέσεις των ομάδων ήταν από τότε κακές, με κάποιον μαγικό τρόπο συμφώνησαν να αγωνιστούν μαζί για αυτόν τον κοινό σκοπό. Το παράδοξο είναι το ότι για να επιτραπεί από την ομοσπονδία η συμμετοχή σε αγώνα για έναν παίκτη, απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν να μην έχει διπλό δελτίο. Αυτό τελικά λύθηκε με τους 5 παίκτες της Celtic να υπογράψουν για μία ημέρα συμβόλαιο με τη Rangers και μετά να ξαναυπογράψουν με την ομάδα τους!


Αυτή η λεπτομέρεια αποκαλύφθηκε μετά από αρκετά χρόνια, καθώς η Rangers είχε έναν άγραφο νόμο στην ομάδα πως δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος της κάποιος Καθολικός. ένας νόμος που έσπασε το 1989 με την υπογραφή του Mo Johnston. Εν τέλη αποφασίστηκε η ομάδα να φορά την εκτός έδρας εμφάνιση της Rangers (ώστε να μη φορέσουν ποτέ οι παίκτες της Celtic την κανονική εμφάνιση). Μπορεί στην αρχή να αισθάνθηκαν παράξενα, όμως η μικτή ομάδα απέδωσε καλά και κέρδισε την Inverness με 4-2 σε μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου!


Από τότε προφανώς και οι δύο ομάδες δεν έχουν συνυπάρξει ποτέ ως μέλη μιας ομάδας. Επιπλέον, η Inverness από το 1996 έχει ένα νέο γήπεδο, το Caledonian Stadium το οποίο πραγματικά βρίσκεται σε μια απίθανη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα. Αξίζει να το δείτε!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Barman Tales 7/3

bottom of page